Hosszúhétvégénk harmadik napján jómagam és a legkisebb túrakölyök nélkül vágott neki a társaság a palóc Olimpusznak is nevezett hegy meghódításának (a legkisebb a fogzása, anyukája pedig a fogzás okozta éjszakázás miatt kérte felmentését:-).
Utólag kiderült, nem igazán kisgyerekeknek ( 4 év alatt) való a túra, de nagyobbakkal nyugodtan nekivághatunk, maximum elfáradnak a gyerkőcök.
A túra Somoskőújfalu vasútállomástól indul (parkolni kiválóan lehet). A vasút felett átkelve a sárga túristaúton vágtunk neki egyenesen a hegynek. Az útvonal nem volt ideális, poros, sokszor erősen meredek, és bozótos az ösvény. Ennek ellenére a nagyobbik gyermek a 400 méteres szint legalább felét maga tette meg.
Érdekes volt a határsáv mentén haladó út, persze nem a gyerekek, hanem a határőr múlttal rendelkező felnőttek számára.
A csúcs előtt újabb erőpróba következett, immár a piros háromszög jelzése mentén. A meredek kaptató szép oldalban vitt fel minket.
Megérte a fáradtság, a csúcson lévő kilátóból messze ellátni, az Alacsony-Tátra és a Pilis is kivehető. Szebb a látvány, mint az előző napok váraiból.
A kilátó mellett még a szalonnasütés is lehetséges, egy másik túrázó családtól irigyeltük el a kolbászokat. Lefelé vezető útnak a kissé hosszabb piros háromszöget választottuk. Az erdei úton gyorsan és könnyen haladtunk, míg a sárga kereszt útkereszteződéshez nem értünk. Itt egy hatalmas méhkaptár telep mellett vezet el az út, amit csöndben és osonva tettünk meg. A sárga kereszt útról szép kilátás tárul elénk, láthatóak a 21-es út túloldalán lévő várak és dombok. A faluba érve még hátravan néhány száz méter, hogy pontosan 7,5 km távolságot tegyen ki a túra.
Térkép: Cartographia 11. A Karancs, Medves és a Heves-Borsodi dombság 1:60000, vagy a helyi Tourinformnál vásárolt Salgóvár, Medves magasa 1:15000, illetve www.turistautak.hu

Túra időtartama: kb. 3 óra
Túra nehézsége: nehéz
Legmagasabb pont: 727m
Gyerekek életkora:
– hátihordozóban másféléves
– gyalogosan 3,5 éves
Author

Write A Comment