Szívem csücske, a Tisza-tó. A Hortobágyi Nemzeti Park igazán kitett magáért, amikor 4 évvel ezelőtt létrehozta a poroszlói vizisétányt és tanösvényt.

„A Vízi Sétány Poroszló mellett a tó belső területén a partvonaltól mintegy 500 m-re található. A víz fölött cölöpökre épített 1500 m hosszú palló-úton kényelmes sétával fedezhetők fel a Tisza-tó természeti értékei. Az útvonal felfűz két madárvártát, egy pihenőszigetet és egy 10 m magas megfigyelőtornyot is. A Vízi Sétány természeti értékeinek megismerését információs táblák és képzett túravezetők segítik.” olvasható a hivatalos tájékoztató szöveg a www.vizisetany.hu oldalon.

A pallókhoz hajóval érkezik az ember, ez lehet a hivatalos, óránként induló nagyobb, több embert szállító hajó, és lehet a poroszlói kikötőkből (Delfin-kikötő, Csicsmán-kikötő) induló magánjáratok egyike is. Mi lekéstük a hivatalos hajót, de így legalább megtudtuk, hogy nem ez az egyetlen lehetőség, és a kikötőkből kérésre, bármikor indul csónak, bevisz a sétányhoz, és értünk jön, amikor végeztünk, így nincs időhöz kötve a séta.

Kisgyerkőcre baby-mentőmellény, babakocsi és mi be a csónakba, irány a sétány! Körülbelül 5 perc az út, maga a sétány kényelmesen kb. másfél óra alatt járható be (a pallók szélesek, babakocsival és kerekesszékkel is járhatóak).

A sétány a nádasban vezet, elsétálunk a megjegyezhetetlen nevű ebszőlőcsucsor, és hatalmas sulyommezők mellett, közben láthatunk tündérrózsát, kis békalencsét, békatutajt, ami a nevével ellentétben nem a békák vizijárműve, hanem egy helyes kis fehér virág.
Az élővilág páratlan gazdagságú, a két madárvárta és a kilátó remek helyszín a madarak megfigyelésére, távcső használata ajánlott. Megfigyelhetjük a kormoránokat, szürke gémeket, kercerécét, kárókatonát, bakcsót és még rengetegféle madarat.
A madarak beazonosításához segítséget nyújtanak a szakemberek, akik a kilátóknál várják a látogatókat és válaszolnak a kérdésekre, még az olyan szakszerű, értelmes, átgondoltakra is, hogy mi az a fehér ott a vízben?
A pihenőszigeten a gyerekeket kis játszótér várja, és néhány pad, hogy kicsit kifújjuk magunkat.

A csónakunk ízelítőt adva a Tisza-tó hangulatából, kis kerülővel vitt minket vissza a kikötőbe.

Aki szereti a kicsit vadregényes, csendes, természetközeli programokat, annak kihagyhatatlan a poroszlói vizisétány és maga a Tisza-tó!!

Ui: Érdemes ellátogatni a Hortobágyi Nemzeti Park honlapjára, és böngészni a jobbnál-jobb programajánlatok között! Én is így tettem, legközelebb a Tiszaörvényi tanösvény a cél!
Author

Write A Comment