A hétvégét meghosszabbítottuk egy nappal, és pénteken elutaztunk ismerős családokkal Ausztriába, túrázni.
A cél Steiermark, Hohentauern falucska (Budapesttől 4-5 óra autóút), ott is  az 1725 méteren fekvő Edelraute Hütte. A hüttét a kb. 10 percre lévő parkolóból lehet megközelíteni, szintkülönbség alig, nagy hátizsákkal és gyerekkel is minden gond nélkül teljesíthető.
A hütte természetesen gyönyörű helyen van, hegyek között, tavak között, legelésző tehenekkel a hegyoldalban. A hütte gyerekbarát (az Alpenverein honlapján lehet keresgetni a családbarát hütték között), van játszótér az udvaron, és sok játék bent a hüttében. A konyha nagyon jó, a szállás is tiszta, rendezett. A rossz idő előnye, hogy végigpróbálhattuk a finomságokat az éttábláról:-) Természetesen nagy kedvenc az áfonyás császármorzsa és a Fritattensuppe volt (palacsintatésztás húsleves, Lackó nagy kedvence), de a szarvaskrémleves zsemlegombóccal is egy élmény volt!

  

Van két-,három-, négyágyas szoba és vannak 10-20 ágyas lágerek, amik szintén kifogástalanok és nagyon hangulatosak, a gyerekek kifejezetten élvezik az egyrakáson való hálózsákos alvást:-) (Itt egy kép a hütte honlapjáról):

A hüttétől három gyerekbarát túra is indul, két csúcstúra és egy tókerülő túra. Nekünk az esőben a tavat (Grösser Scheiblsee) sikerült félig megkerülni, teljes esőfelszerelésben. Lackót egyáltalán nem zavarta az eső, végig gyalogolt, botozott az apja túrabotjával, aztán dobálta a köveket a tóba.
Jó időben ez a túra max. egy óra lehet, minimális szintkülönbséggel, és gyönyörű környezetben.

  

Az egyik csúcstúra 1982 méterre visz, a Hauseck kereszthez, oda-vissza kb. 2 óra.
A másik csúcstúra a Gefrorener See-hez, szintén teljesíthető gyerekkel, de inkább nagyobbakkal, mi a hátihordozóval igen nehezen közlekedtünk a keskeny, sziklás, csúszós, gyökeres ösvényen. Ez hosszabb túra, kb. 4 óra.

Jó időjárási viszonyok között nagyon jó kis hely!!! A rossz időjárást pedig feledteti a jó konyha:-)

Author

Write A Comment