Idén is túráztunk az Alpokban, drukkolva a minnél több esőmentes napért. A Wolfgangsee parti faluban, Strobl-ban találtam egy kisgyerekkel ideális gasthofot, innen indultunk a túrákra.

A Gasthof Kleefeld tényleg jó választásnak bizonyult (aki nem szereti a vadat és halat, annak nem ajánlom a szállást, mert nem fog jóllakni:-), saját vadasparkkal, állatsimogatóval, pisztráng-nevelő minitórendszerrel, az étterem mellett játszószobával, és a háztól induló több turistaúttal. A szobánk erkélyéről a rengeteg szarvast, őzet és bárányt láttuk jönni-menni, legelni a hegyoldalban. Gyönyörűek voltak.

 

Első utunk a St. Wolfgang felett 1780 méteren magasodó Schafberg-re vezetett – kisvasúttal (parkolni 3 Eur/nap áron közvetlenül a kisvasút mellett lehet – P7).

A St. Wolfgangból induló 35 perces vonatút alatt a kilátás lélegzetelállító. Ennél már csak a hegytetőről élvezhető szebb kilátás. Látni a Wolfgangsee-t, a Mondsee-t, az Attersee-t, és még pár kisebb tavat. Salzkammergut egyszerűen gyönyörű, még így a felhők között is.

  

A vonatállomástól pár tízméterre található a meredek sziklafalnál a Hotel Schafbergspitze, és a mellette lévő, hihetetlen helyre épült Schutzhütte Himmelspforte, ahol egy nagyon jót ebédeltünk.

 

A hüttétől kicsit tovább menetelve eljutunk a csúcskereszthez, ahová csak a biztos lábon járók merészkedjenek, mert hihetetlen szakadék szélén áll.
A vonat megáll a csúcstól 45 perc gyalogútra lefelé (ugyanez felfelé gyalog egy óra, vonattal kb 10 perc:-)), 1365 méteren lévő Schafberg Alpe hütténél.
St.Wolfgangból gyalog a Schafberg csúcs kb. 3,5 óra. A csúcstól lefelé elég komoly meredeknek tűnt az ösvény.
Hazafelé még sétáltunk egyet a romantikus St.Wolfgang-ban, ami a Weisses Rössl nevű szállodájáról lett világhíres, miután egy operettben főszerepet kapott. Egyébként az egész kis faluban van valami igazán romantikus, nem csak emiatt a szálloda miatt.

  

Térkép: www.wandern.com

Kisvasút jegyárak: Felnőtt egyirányban € 19,60 , oda-vissza € 28,60, gyerek (6-14 év) egyirányban € 9,80, oda-vissza € 14,30.
A vonat 9:15kor indul először, aztán 10:00-től óránként 16:00-ig. Visszafelé pedig 17:00-kor indul az utolsó vonat. (Némelyik vonat nosztalgia gőzvonat, a menetrendben jelölik.)
Salzkammergut Erlebnis-card kedvezményt igénybe lehet venni. Az Erlebnis-card-ot a turistainformációknál lehet megvásárolni, € 4,90. St.Wolfgangban az alagút két végén van turistainformáció, és ha a Wolfgangsee-nél van a szállásunk, akkor csak € 3,90 kerül a kártya.

Author

Write A Comment