Obertraunból autóztunk Gosau-ba, Salzkammergut egyik legnépszerűbb sí-és túraközpontjához. A falu egy gyönyörű völgyben fekszik, rögtön beleszerettem. A felvonó a falut elhagyva, a Gosausee-nél található, nekünk reggel 10 óra körül már csak az alsó parkolóban (ingyenes) jutott hely, innen 10 perc gyalog a felvonó.
A felvonó a tó partján van, gyönyörű a táj, háttérben a Dachstein-nal.  Itt is rengeteg a túrázó, de ahogy felérkezünk a felvonóval a hegyre, ott eltűnnek az emberek, óriási területen lehet különféle útvonalakból választani, vagy a sok hütte egyikében pihenni, a hegyen eloszlik a tömeg. Lehet babakocsit kölcsönözni, illetve elvinni a felvonótól, mert itt is ingyenes.
A felvonótól kilépve megvártuk, míg Lackó felsöpri a teraszt, aztán elindultunk az újabb babakocsis túránkra. Egy kellemes, könnyű túrát választottunk, amit aztán sikerült megnehezíteni, mert letértünk az útról:-)
Az útvonal a felvonótol indulva: Gablonzerhütte, Breiningalm, onnan tovább a Jagerweg-en a Zwiselalmhütte-ig. Visszafelé Sonnenalmhütte, és végül a felvonó. A túra kb. 2-2,5 óra, ha a pihenéseket is beleszámítjuk. 
Útközben a siklóernyősöket lehet megcsodálni, ahogy elugranak a hegytetőről, mi legalább félórát kiváncsiskodtunk, ezekkel persze mind hosszabbodik a menetidő:-)
  
A Sonnenalmhüttétől mi valahogy rossz úton indultunk el, ami egyáltalán nem volt babakocsiképes, néhol emelgetni kellett alvó gyerekestől a kocsit (lehet, hogy a túrakocsi bírta volna), elég fárasztó volt, de a Zwieselalmhüttében kárpótoltuk magunkat friss, házi szilvássüteménnyel.
   
Aztán ilyen akadályok is vannak a babakocsiknak, némelyik karót ki lehet emelni, némelyiket nem….
  
Lent, a felvonó aljában a tónál is lehet jót túrázni, természetesen gyalog is le- illetve fel lehet menni a faluba, és magát a tavat is körbe lehet járni. A tókerülés kb. 1 óra, és ahogy néztem, babakocsival is járható az út.
A felvonó 8:15-től negyedóránként indul 17:20-ig. Az oda-vissza jegy ára 11,70/7,30 Eur felnőtt/gyerek. Kedvezményt lehet kapni a Salzkammergut Erlebniscard-ra.
Author

Write A Comment