Obertraun felett magasodik a Krippenstein, ahová két menetben, felvonóval is felmehetünk. A felvonó első állomásánál található két barlang, a Rieseneishöhle (óriás jégbarlang) és a  Mammuthöhle. Mi csak a jégbarlangot látogattuk meg, mert elvileg ugyan bármilyen korú gyerekkel látogathatóak a barlangok, de úgy gondoltuk, hogy a kétéves gyerek nem fogja kibírni az 50 perces vezetett utat a föld alatt. 
Így aztán Zolival egymást követve látogattuk meg a gyönyörű barlangot, a csodaszép jégképződményeket, nulla fokban. Csak vezetővel látogatható a barlang, negyedóránként indulnak a csoportok, a felvonóból kiszállva kell a jegyet érvényesíteni. A barlanghoz egy tüdőt próbáló szerpentines emelkedőn kell felmenni, jó kondival 10 perc, kevésbé jóval akár 20 perc, gyerekekkel is legalább ennyi. Ezt figyelembe kell venni, amikor kiválasztjuk az időpontot a jegy érvényesítésénél.
A barlang meseszép, megéri a téli hőmérsékletet kibírni. Fénykép nem készült, mert felfelé menet nem kaptam levegőt Lackót cipelve, bent a barlangban pedig nem lehet jó képet készíteni. Így itt lehet nézelődni.
A barlangoktól a felvonó második etapja vezet a nagy attrakciókhoz, a két kilátóhoz, a Welterbe Spirale-hoz és a 5Finger-hez. 
Mivel ezek az attrakciók megfelelően vannak hirdetve, rengeteg az ember, hömpölyögnek a két kilátóhoz, nekünk ez már sok volt, ráadásul mielőtt megcsodáltuk volna a panorámát, Ausztria biztosan egyik legrosszabb hüttéjében ebédeltünk, nagyon rossz mirelit-menza-kajával. Maga a ház szép, a teraszról fergeteges a kilátás a Dachstein gleccserre, de minősíthetetlen a konyha (a hegyi hütték saját készítésű finomságaihoz viszonyítva). 
A Welterbe-Spirale-ról remek fotókat lehet készíteni, ha nem lökdösik az embert. Viszont körülötte jópofa relax-mező van, ahol jókat lehet pihenni, sütkérezni a napon.
Innen lehet továbbsétálni a 5Finger-hez, ami a szakadék fölé benyúló kilátó, valószínűleg szintén remek kilátással a környező hegyekre, Hallstatt-ra. Mi idáig nem jutottunk, mert Lackó felébredt a kölcsön-babakocsiban töltött alvásából, nyűgös lett, ezt és a rengeteg embert már nem toleráltam, így szépen visszafelvonóztunk az autóhoz. Ha valaki járt a kilátóban írja meg, milyen élmény a szakadék felett állni:-)
Nekünk legkevésbé ez a kirándulás tetszett, mert nagyon sok a turista, és igazából a táj is szebb, barátságosabb, változatosabb volt az előző kirándulásaink alkalmával.

 
Author

Write A Comment