A hosszú hétvégét Ausztriában töltöttük. A határközeli Semmering-Rax-Schneeberg hármasból most  Semmering-re esett a választásunk.

Semmering télen-nyáron jó választás, nemcsak azért mert viszonylag közel van Budapesthez, hanem azért is mert gyönyörűek a hegyek, és télen a sípályák, szánkópályák, sífutópályák, nyáron pedig a megszámlálhatatlan túraútvonal csábít mozgásra.

A semmeringi táj és a fantasztikus semmeringi vasút 1999 óta az UNESCO Világörökség része. A  Gloggnitzból Mürzzuschlagba közlekedő Semmeringbahn építészeti remekmű, tervezésével a Velencéből származó Carlo di Ghega építőmérnököt bízták meg. Az ő irányításával épült 1848 és 1854 között, mindössze 6 év alatt a vasút, amelynek nyomvonala egy 895 m tszf. magasságban fekvő hágón át vezet. A semmeringi vasút teljes hossza 41 km, a szintkülönbség 460 méter. A vasút 14 alagúton, 16 viadukton, több mint 100 kőhídon és 11 vashídon halad át. A leghosszabb alagút 1431 méteres, a viaduktok között pedig vannak kétszintesek is, amelyek gyönyörűen illeszkednek a tájba.

A vasút mellett vezet egy turistaút is, a Ghega Bahnwanderweg,  21 km hosszú, közepes nehézségű útvonal, gyönyörű helyeken kanyargó ösvényekkel, utakkal. A turistautat külön tábla jelzi,  nem lehet eltéveszteni.  A 21 km alatt 3 vasúti megállót is érint az út, úgyhogy le is lehet rövidíteni a  távot. A teljes táv Semmeringi vasútállomástól indul, és Payerbach-ig tart. Mi természetesen nem vállaltuk a 21 km-t, csak egy 6,3 km-es szakaszt Breitenstein vasútállomástól a Klamm-i vasútállomásig. Klamm-ban hagytuk az autót, elvonatoztunk az egy megállóra lévő Breitenstein-ig, majd onnan gyalog vissza az autóhoz. 
Lackó aludt egy jó 3/4-ed órát a hátihordozóban, a többit gyalogolta, persze kicsit lassan, mert az őszi erdő nagyon érdekes a sok levéllel és bottal:-) Enni és inni a Haus Rumpelben van lehetőség, ez egy kicsi hely, főtt étel nincs, csak finom szalonnás kenyér (Speckbrot) és társai, ham&eggs, málna- és bodzaszörp. Nekem itt már bármi jól esett:-) 
 
  
Az útvonal:
Breitenstein vasútállomástól a Klamm-i vasútállomásig, végig a mozdony jelet követve. A tábla szerint az út másfél óra, nekünk gyerkőccel és egy kb. félórás ebéddel 3 óra volt.
Az első félóra nem keményen, de hosszan emelkedik, aztán kicsit szintben marad, és újabb emelkedő. A Haus  Rumpeltől már nem lényeges a szintkülönbség, illetve a Klamm-i vasútmegálló előtt nagy lejtő van.
Az út nagy része aszfaltozott, az elején és a végén van erdei út, ami néhol elég keskeny, így babakocsival inkább nem ajánlanám, de túrababakocsival, jó kondiban lévő, gyakorlott szülők talán nekivágnának.

Táv: 6,3 km
Szintkülönbség: kb. 100 m
Időtartam: gyerek nélkül másfél óra, gyerekkel (2,5 éves) és félóra ebéddel 3 óra
Térkép: freytag&berndt: Semmering-Rax-Schneeberg-Schneealpe 1:50000






Author

Write A Comment