2011. január 23., vasárnap

Pilis, Visegrádi-hegység, Apátkúti-völgy, Bertényi Miklós Füvészkert és grillezett pisztráng

Visegrádnál az Apátkúti-völgy igazán kellemes erdei sétaútvonal, akár kismotorral, babakocsival, gyalogosan vagy futóbicajjal.
A turistaút a patak mellett halad, de aszfaltút is vezet a völgyben, igaz, az autók elől nincs lezárva, de azért kezelhető az autóforgalom.
Akár már a 11-es főúttól indulhat a séta, mi a Fellegvár felé vezető úton, a Patak fogadóig autóval mentünk, ott parkoltunk, onnan futóbicaj és séta a Füvészkertig, majd vissza.
 
Az Ördögmalom-vízesés nagyon szép, főleg most, az olvadás utáni rengeteg vízzel.
Tovább az úton, nem sokkal később gyönyörű sziklák és a Magda-forrás.
A forrás után a Telgárthy-rétre érkezünk, a Bertényi Miklós Füvészkerthez. Ilyenkor zárva van, elvileg áprilistól nyit, de érdemes rákérdezni, mert nincs minden nap nyitva. A réten játszótér, tűzrakóhely, vízesés, pihenőpadok - nyáron nagyon jó kis hely lehet.

 

Innen tovább lehet menni még a Kaán-forrásig, és ugyanezen az úton vissza a parkolóig. Mi itt visszafordultunk, gyerkőc már aludt, és hűvös is volt, de legközelebb a felső szakaszt is kipróbáljuk. A Füvészkertnél is van lehetőség parkolni.
Hazafelé megálltunk ebédelni barátnő által javasolt dunabogdányi pisztrángosnál, ahol minden úgy volt, ahogy a neten is olvasni a különféle gasztroblogokban: friss, finom, grillezett vagy sült, natúr vagy füstölt isteni pisztráng, egy útmenti étteremben (tudnivalók a gasztroblogokban). Mi is beállunk az ajánlók és visszatérők táborába. Asztalfoglalás javasolt, szintén gyerekbarát hely, minden asztalnál családok ültek,és vígan ették a fantasztikus pisztrángot :-)


Az útvonal:
A Patak fogadótól az aszfaltúton (vagy a patak partján a piros jelzésen) a Füvészkertig, és vissza.

Táv: kb. 2000 m (oda-vissza táv)
Szintkülönbség: nem jelentős
Térkép: www.turistautak.hu


Nincsenek megjegyzések: