2011. május 11., szerda

Ferihegyi-reptér, 31R spotter domb

Aki a repülőt szereti, rossz ember nem lehet...szólhatna így is  mondás a mi családunkban. A spotter pedig igazán szereti, sőt fényképezi, ez a hobbija. Ahogy a horgász a  vízparton várja a halat, hogy  kifogja, a spotter a futópálya mellett várja a repülőgépet, hogy lefotózza. És ehhez a tevékenységéhez nem olyan régóta (2010) segítségére van egy domb az egyik futópálya mellett, ezt hívják 31R spotter dombnak. 

Külföldön kiépített spotter helyek vannak, nálunk még ez gyerekcipőben jár, leginkább a fűben, fán, bozótosban, autó tetejéről, kisszékről fényképeznek, szó sincs semmilyen kiépített infrastrukturáról, mint több más reptéren, ahol még külön büfé is van az árva spotternek. 
Mivel mi csak koca-spotterek vagyunk, az uralkodó széliránnyal számolva, a könnyen és gyerekkel is megközelíthető helyet választottuk, a 31R futópályánál lévő spotter dombot. Hogy miért hívják 31R-nek ezt a futópályát, azt itt elolvashatják az érdeklődők, én már elvesztettem a fonalat valahol a cikk közepe táján:-)

A spotter domb megközelítése egyszerű, Vecsésen itt (a zöld nyílnál) lehet parkolni, és innen a sorompót megkerülve gyalog pár perc alatt a reptér kerítésénél vagyunk, a domb mellett.  
A sorompó után egyenesen kell az úton menni, ha végig megyünk a kerítésig, akkor át kell mászni egy magas földrakáson (babakocsival, kisgyerekkel nem megy), és utána jobbra van a domb, amit megkerülve, egy kitaposott kis úton fel lehet menni a dombtetőre.
A normálisabb út, ha a sorompó után, elhagyva az árkot, az erdő szélénél jobbra kanyarodva megyünk a kerítéshez (itt is van kitaposott út a fűben), így közvetlenül a domb mögé érünk, nem kell átmászni a földrakáson. Ha a dombon találunk egy padot 31R Spotterdomb 2010 felirattal, azt jelenti, hogy jó helyen járunk, és kezdődhet a repülőgépvárta.


Mielőtt spotterkedni indulunk, érdemes megnézni a menetrendet, mikor érkezik/indul több gép viszonylag gyorsan egymásután, mert kifoghatjuk, hogy félóráig semmi sem történik.
Akiknek felkeltettem az érdeklődését, az itt olvashat sok érdekességet a spotter-világról és nézhet szép repülőgép-fotókat: http://www.airportal.hu. Ezen a linken pedig megtalálhatóak a ferihegyi, tutti fotós helyek. 

3 megjegyzés:

Tündérlátta írta...

Igazi kalandos program!

éva írta...

Legközelebb nézzetek be hozzánk is. :)

Túrakölyök írta...

Gondolatolvasó vagy, éppen rad gondoltam, kérdezni akartalak ám, hogy A380-nál ott leszel/lesztek-e, és dobsz-e pár fotót a blogodba vagy a facebook-ra? :-)