Akárhányszor jöttünk hazafelé az M1/M7 irányából, mindig eszembe jutott, amikor megláttam a kis kápolnát a budaörsi hegyen (Auchan, IKEA „fölött”), hogy oda egyszer fel kellene menni. Na, most eljött a pillanat:-)
Térképen kikerestem a pontos helyet, kiderült, a 235 m magas hegy neve Kőhegy, és a Kőhegyi kápolna egész romantikus történettel rendelkezik. A kápolnát Wendler Ferenc építette még 1855-ben, majd felesége halála után a kápolna mellé egy barlangot vájt, ahol hátralévő életét leélte. Fiai gondozták tovább a kápolnát, ami később a háborúban elpusztult, majd 2003-ban építették újjá, magánszemélyek adományaiból. A teljes történet itt.
Most, amikor ott voltunk újra felújítás alatt volt a barlang és a kápolna is, ami persze semmit nem vont le a hely szépségéből.

A kápolnától balra, az egyik csúcson elfogyasztottuk a csúcscsokit, aztán átmentünk a kápolna jobb oldalán lévő kereszthez. Mindkét helyről gyönyörű a kilátás a városra.
Lefelé a kápolnánál kezdődő lépcsőkön mentünk, innen is remek a kilátás.

Megközelítés: 1. verzió: a Kőszikla utcából induló lépcsőkön fel és le. 

2.verzió, körtúra: a Nefelejcs utcai temetővel szemközti lépcsőn a házak között felfelé a dombra. Van egy tábla, ami jelzi, hogy merre kell menni a kápolnához, végig ezeket kell követni, alapvetően balra tarts van:-) Elhagyva a házakat egy kis kút után már földút vezet a kápolnához. A kápolna és a kereszt után a kápolna előtti lépcsőkön lefelé, és vissza a temetőhöz a kis utcákon át. 

Táv: körtúra kb. 800-1000 m

Szint: kb. 80m
Időtartam: bámészkodós körtúra 1,5 óra
Hogyan: gyalog, hordozóban, ha nem a lépcsőkön megyünk, akkor babakocsival is.
Author

1 Comment

Write A Comment