A San Martino di Castrozza fölé magasodó sziklákra felnézve, hihetetlen magasságban közlekedő felvonót látunk. Józan ésszel ember nem ül ilyenre, legalábbis első ránézésre, aztán persze megy boldogan. Mentünk mi is. A szállásról elgyalogoltunk a felvonóhoz, ami meglepetésre egy mozgójárdával (is) volt megközelíthető (télen síeléshez is használható).
Két részletben lehet feljutni a csúcshoz. Az első etap után át kell szállni a Funivia Rosetta-ra, ami felvisz 200 méterről 2700 méterre. Természetesen gyalog is fel/le lehet menni, de kisgyerekkel nem ajánlom, pedig láttunk sportcipős családokat.
Mi a következő túrát csináltuk: felmentünk a két felvonóval 2700 méterre, ott bóklásztunk a fennsíkon. Elsétáltunk a Rifugio Rosetta-ig, ahol az ebéd gondolatát gyorsan elvetettük, mert annyian voltak, hogy csak egy óra múlva adtak volna asztalt. Bóklásztunk a holdbéli tájban, tényleg földönkívüli élmény volt.
Innen pedig véletlenszerűen mászkáltunk, játszottak a gyerekek a havas foltokban.
 
 

Visszamentünk a felvonóhoz, és a köztes megállónál a Rifugio Colverde-ben kajáltunk. Innen újra felvonó, majd a lenti állomástól egy kerülővel sétáltunk le a faluba.

 

Megközelítés: Colverde-Rosetta felvonó parkolója, San Martino di Castrozza.

 
Térkép: Kompass 622. Pale di San Martino 1:25000

Hogyan: gyalog, hátihordozóban

Author

Write A Comment