A Fülöp-szigeteken töltöttünk közel 3 hetet, két család, összesen 6 gyerekkel, 2016. márciusában. A baráti család ázsiai elsőbálozó volt, kicsit izgultam, hogyan fog nekik tetszeni, hiszen ez az ország azért keményebb, mint az első ázsiai célpontnak általában választott Thaiföld. De minden rendben ment, függők lettek ők is!

A Fülöp-szigetek 7107 szigetből (ebből kb. 800 lakott) álló ország. A turisták által látogatott főbb szigetek: Luzon, ahol Manila (főváros) is található. Ugyanezen szigeten Manilától északra találhatóak az UNESCO világörökséget élvező rizsteraszok Banaue, Batad, Hapao falvakban. Ez a Cordillerák hegyvidéke, rengeteg jó túrázási lehetőséggel, eldugott falvakkal, kulturális látnivalóval.

El Nido – Big lagoon

A több ‘legszebb beach’ közönségszavazáson elsőnek bizonyult Boracay sziget a legnépszerűbb a gyönyörű partja miatt.A Borneóhoz közel lévő Palawan sziget szintén népszerű, annak is leginkább az északi része, El Nido és a közel-távoli Coron, a tengerből kiemelkedő, különleges alakú, zöld növényzettel borított mészkősziklák világa miatt.Cebu és Bohol szigetek, ahol a kis koboldmakik élnek, és szintén szép tengerpartja van.

Suriago, Dumaguete-Apo, a vulkánok, Ilocos (UNESCO világörökség része-Vigan) mind érdekes, felfedeznivaló helyek a Fülöp-szigeteken.

A mi útvonalunk a  következőképpen alakult: Manila-Banaue(rizsteraszok)-Palawan (El Nido, Puerto Princesa)-Manila
A költségvetésünk hasonlóan alakult, mint az eddigi ázsiai utunk alatt: a kaja nagyon olcsó, a szállást sikerült 50euro/nap/4fő átlagban tartani, az országon belüli utazás (AirAsia, éjszakai busz, taxi) normál ázsiai árszinten mozgott. El Nido árai magasabbak voltak, de ez várható is volt, hiszen az egyik legismertebb hely.
A repülőjegyünket a Türkish Airlines-tól vettük,  retúr Velence-Hong-Kong-Manila útvonalra kb. 100.000 Ft/fő áron.

Az ország gyönyörű, nagyon kedvesek, sokan beszelnek angolul. Szerintünk, az eddigi ázsiai tapasztalatainkhoz képest,  nagyobb a szegénység (főleg északon a hegyekben), nagyobb a kosz, rengeteg a szemét és sok a tetű:-)
Luzon északi része, a Cordillerák, a rizsteraszok egyszerűen gyönyörűek, oda visszamennénk még pár hétre túrázni. Kulturájában is sokkal érdekesebb, mint a többi „strandolós” sziget.

Gasztronómia:
A kaja nem olyan fantasztikus, mint Thaiföldön, de finomakat ettünk. Fülöp-szigeteki ismerőseink már előre mondták, hogy mit kell megkóstolni.
Chicken Adobo: csirke szójaszósz-ecet-fokhagyma pácban, megsütve
Halo-halo desszert: jeges-tejes shake szerű innivaló, de lehet benne kukorica, bab, kókusz, rizs, színes gumicukor-szerű valamik
Balut: street food kaja, egy csirke- vagy kacsatojás, amiben benne van egy 17 napos embrio, amit meg kell enni…

A legjobb street food feeling Puerto Princesaban volt a kikötőben. A leghangulatosabb vacsoráink El Nidoban a Greenview resortnál  voltak.  A legfinomabb watermelon shake-t pedig Las Cabanas beach-en ittuk, El Nido-ban. A legfinomabb kaják északon voltak, a rizsteraszoknál. A legszebb strand Papaya beach, El Nido. Leghangulatosabb strand Tapik beach, El Nido. A legérdekesebb napok Banaue és környékén voltak, a rizsteraszok meseszépek.
A leghangulatosabb szállásunk Puerto Princesaban  a Hibiscus Garden Inn volt, a legcsaládiasabb pedig Banaue-ban a Sanafe Lodge.

A szállásaink:
Banaue – Sanafe Lodge
El Nido – Telesfora Beach Cottages (mert nem volt hely a mellette lévő Greenview-ban)
Port Barton : Toby and Thema’s camping
Puerto Princesa – Hibiscus Garden Inn
Manila – Casa Bocobo

És akkor jöjjön a részletes leírás a következő bejegyzésben.

 
Author

1 Comment

  1. In the evening it happens that sidish is boring in the evening and you don’t know what to do with your desire to chevoto gamble, cool. Found this site swell uk casino now sitting here all day. Money withdraw easily, cool design. I like everything

Write A Comment