Szintén régen kinézett célpont volt a mai kirándulásunk helyszíne. A város közepén, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó természetvédelmi terület, a Sas-hegy.
Nagyon pici, és nagyon szép és gyönyörű a kilátás! És olyan jó, hogy szépen rendbehozták a fogadóépületet és a kilátót, és kialakították a tanösvényt.
  
A tanösvény 850 méter hosszú, és csak vezetővel látogatható (hétvégén óránként indul a vezetés), azért, hogy a védett növényeket ne tapossák le a kedves vendégek. Merthogy ezen a területen rengeteg védett növény él, köztük olyan, ami a világon csak itt fordul elő, és a nemzeti park nagyon igyekszik, hogy ennek a kis szigetnek az eredeti élővilágát visszaállítsa. A hegyen él pl. két orchidea fajta is, de sajnos ők még mostanában bújtak elő, és ráadásul nem a tanösvény mellett találhatóak, hanem a terület elkerített részén, amit most próbálnak helyreállítani. A szakember azt mondta, hogy sikeresnek tűnik a gondoskodás, mert az orchidea populáció megtriplázódott. 
A vezetőnk (Tóth Bálint) nagyon sokmindent elmondott a területről, és sok érdekes történetet is mesélt a növényekkel kapcsolatban. Ami legjobban megragadt, a csikófark nevű cserje, ami egy kétlaki növény, vagyis van fiú és lány belőle, és itt a Sas-hegyen csak a fiúk élnek. A lányok pedig a Gellért hegyen! És mégis  létrejön a beporzás, a két hegy közötti légáramlatnak vagy „légifolyosónak” köszönhetően! Nagyon izgi szerelmi történet ez:-)
A vezetés alatt elhangzott növények nevének persze a felét sem tudtam megjegyezni, így aztán most meg sem próbálom leírni, ajánlom inkább az informatív honlapot és a személyes látogatást.
Néhány fényképet azért csatolok, és ahol a nevek is eszembe jutnak, azért odaírom őket:-)
 nőszirom, van sárga színben is.
csikófark, a fiúk.sóskaborbolya, ehető a levele és sóska ízű. Megkóstoltam, szerintem sokkal savanyúbb, mint a sóska:-)
Az óvodásoknak és kisiskolásoknak szerveznek külön túrákat (Kökörcsin és Cincér túrák), a leírás szerint érdekes lehet!!
Hajrá, Sas-hegy!

Author

Write A Comment