Függőhíd? Mocsáron átvezető pallósor? Billenőhíd? Mindez Magyarországon? Igen! Méghozzá a Börzsönyben, a szépen gondozott Gyadai tanösvényen.

Az erdészháztól (itt van kialakított parkoló) indul az 5 km hosszú ösvény, és ugyanide érkezik vissza. A zöld T jelzést kell követni, ahogy Lackó is mutatja:-)

 
Szintkülönbség nem jelentős, de babakocsival nem járható. Most igazából néhány helyen még gyalog is alig volt járható, mert irtózatos sár volt. Ennek ellenére nagyon jó kis séta volt a késő őszi napsütésben. 
A tanösvénynak 13 állomása van, a legérdekesebb szerintem az 5-6-os és a 10-es állomás. Az 5-6-os állomás a Lósi patakon és mocsáron átvezető pallósor, ami igen kalandos, nyáron a leveles fák és bokrok között még vadregényesebb lehet, mint most. Van ahol cölöpök segítik az átkelést, és van egy billenőhíd is, csak hogy ne unatkozzon az ember útközben:-)
 
A 10-es állomás egy igazi függőhíd! Lackó itt már aludt, így nem élvezhette a híd izgalmait, de mi jól szórakoztunk:-) Tériszonyosoknak infó, hogy elég jól ki van feszítve a híd, nem nagy a kilengése, a híd közepéről nézve pedig gyönyörű az erdő.
Visszaérve a kiindulási ponthoz, az ovis korúaknak még létrehoztak egy élményösvényt, ami egy kis tó körül 300 méteren vezeti körbe az ovisokat. Az Ipoly Zrt. honlapján letölthető kisiskolásoknak foglalkoztató füzet is.
 
Hazafelé még megálltunk Vácott, a már többször kipróbált, kifogástalan, Vincellér vendéglőben, ahol elfogyasztottuk jól megérdemelt ebédünket.
Az útvonal: Vácról Rétság felé a 2-es útról Katalinpuszta-Szendehely faluvégén jobbra kell letérni, tábla is jelzi az ösvényt. Innen kis autókázás az erdészházig, ahol a parkoló van (most éppen építkezés is van, látogatóközpont, játszótér stb.). A tanösvény emelkedéssel indul, aztán szintben halad tovább. Ahogy kiérünk az erdőből az 5ös állomáshoz balra le kell sétálni, itt lesz a pallósor. Ahogy átértünk a mocsaras részen, elhagytuk a pihenőhelyet (tűzrakóhely is) és a billenőhidat, innen emelkedik az út (balra felfelé kell indulni) egészen a függőhídig, sőt még egy kicsit tovább is. Utána viszont lejtmenet:-)
A táv lerövidíthető, az erdészeti úton vissza lehet fordulni a kiindulóponthoz, amikor a piros jelzést elhagyja a tanösvény. Az erdészeti út a tanösvénnyel ellentétben babakocsival, kismotorral is járható (bár most az is elég saras volt).
Térkép: www.turistautak.hu
Táv: 5 km
Szint: kb. 200m
Időtartam: kb.2,5 – 3 óra, néha alvó, néha gyalogló 2,5 éves gyerkőccel

Author

2 hozzászólás

  1. Nagyon szép túra! 4, 6 és 7 éves gyerekekkel ideális volt! Köszönjük a leírást!

Write A Comment