A Balaton partjától kb. 8km-re van ez a kis falu, Kereki, aminek a határában 283 méter magas dombon (hegyen) áll egy középkori várrom, Fehérkő-vára, vagy másnéven a Kereki-várrom.
A várdomb aljánál lelkes helyiek (és a OTP:-) egy szép pihenőhelyet készítettek, itt lehet egyébként parkolni is a vár „bevétele” előtt.

A vár három útvonalon közelíthető meg. A parkolónál a tábla jelzi az irányt az erdő felé. Az erdőben pedig lehet választani, toronyiránt felfelé, egy elég izzasztóan meredek domboldalon, ez kb. 400 méter, szerintem kicsi gyerekkel nem érdemes, nagyobbak már élvezhetik a mászást. 
Három út van előttem…

A másik két útvonal ettől a meredektől balra, illetve jobbra indul. Mi a jobb kéz felőlit választottuk, és ameddig az eső el nem eredt, mentünk is bátran. Az út gyerekeknek is barátságos, bátrabbaknak babakocsival is járható. DE figyelem, rengeteg a kullancs!
Ha felértünk volna, ezt láttuk volna:
(kép innen)

Megközelítés
Ha Balatonföldvár felől jövünk, akkor Kőröshegy falu irányába kell letérni a 7-es útról, és a gigantikus völgyhíd alatt átautózva (a látvány lenyűgöző) érünk el Kerekibe.  
  
View Larger Map

Kerekiben ki van táblázva a vár, ez a tábla áll az út mellett,de már a jelzéseket lekaparták. Ezen tábla alapján mi a felső parkolóban álltunk meg, a legrövidebb út felé indultunk, de ezen a táblán nem látszik az az út, amin mi végül elindultunk, mert az jobbra tartott. Ha valaki felment már ezen az úton a várig, írjon kérem, hogy jó felé indultunk-e egyáltalán (elvileg igen):-)
 

Térkép: www.turistautak.hu
Táv: 400m-3000m
Szint: kb. 180 m

Ha te is jártál már ezen a helyen, kérlek értékeld, neked mennyire tetszett:

Author

1 Comment

  1. Névtelen Reply

    A jobb kéz felöli útat nem ajánlom.
    A bal kéz felöli a jó.
    Középső kaptatós.

Write A Comment