Van az a politikailag nem túl korrekt mondás, hogy azért jó a Balaton déli partján nyaralni, mert látszik az északi oldal. Persze, ez így nem teljesen igaz (én megrögzött lellei nyaraló vagyok), de a Kőhegyi kilátóból (219,8 m) mindenesetre gyönyörű a Tihanyi-félsziget.

A Zamárdi vasútállomástól induló sárga jelzés vezet a kilátóhoz, de kényelmesebbek autózhatnak is a Kőhegy lábánál lévő parkolóig, és csak kicsit kell hegynek fel gyalogolniuk.
Így viszont nem sétálnak el a Szamárkő mellett, ami egy legendás sziklaképződmény, ránézésre persze csak pár kő, amin a gyerekek jókat mászhatnak.
A legenda a következő (forrás: www.zamardi.hu): „Az erôsen lekopott, hullámos felszínû sziklán egy vályúszerû mélyedést és ennek végén „tûzgödröt” látunk. A sziklához délrôl egy kör alakú, nehéz, faragott kô támaszkodik. A közelben álló kisebb kövön pedig két nyom látható. A legenda szerint erre járt a gyermek Jézus Szûz Máriával és Szent Józseffel szamárháton. A kô mellett elmenve, a szamár odakapott a szikla oldalán kinôtt fûcsomóhoz, ezért lett a kô neve Szamárkô. A két nyom pedig Jézus lábnyoma és a szamár patájának nyoma.Eddig a legenda. A régi öregek azt vallják, hogy a követ a tihanyi tûzhányó dobta át ide. Vagy a vízözön hagyta itt.Egy régebbi balatoni ismertetô pedig azt írja:A Szentföldrôl hozták a keresztes vitézek. Mindez mese.A valóság az, hogy a kô helyben képzôdött a vulkáni utómûködés idején. A mélybôl feltörô gôzök és gázok, a forró víz és a benne lévô ásványi anyagok cementezték össze a homokot szilárd kôzetté. A szürke homokkôben megkövült csigák láthatók.”

Megközelítés:

Zamárdi vasútállomástól a sárga jelzést követve a kilátóig. Mi a vasútállomással szemközti Honvéd utcán indultunk felfelé, aztán jobbra a Fő utcán, ami később Szőlőhegyi utca lesz. Jobbra lesz a Szamárkő a kiserdőben, onnan tovább felfelé a parkolóig, innen felfelé a kilátóhoz balra a Kilátó dűlőn.

Táv: 3,6 km
Idő: 2,5 óra pihenőkkel
Szint: kb.100 m
Hogyan: gyalog, biciklivel, babakocsival, parkolóig autóval

Author

1 Comment

  1. Szia!

    Tetszik az oldalad! Mi is hasonlóan sokat igyekszünk mutatni a világból az apróságoknak. Van nekünk egy hasonló témájú oldalunk. Egy esetleges együttműködés miatt szerettelek volna megkeresni privát levélben, de sajnos nem találok rá semmilyen címre. Ha érdekelhet a dolog, akkor kérlek jelentkezz az info@utazasgyerekekkel.hu –n.

    Előre is köszi,
    Novreczky Lajos

Write A Comment