Tanösvény a Dunán, Vácott. A Duna árterén (Göncöl Alapítvány jóvoltából) kialakított tanösvény   lábakon álló deszkapallókon vezet végig az ártéri erdőn. Most éppen felújítás alatt, az első pár 10 méter deszkát már kicserélték, gondolom, a többi is lassan sorra kerül, mert erősen hiányosak és korhadtak a pallók.
Ez persze semmit nem vesz el a látványból, gyerekeknek is nagyon tetszett, és ha magasabb a vízszint, még izgalmasabb a túra.
Ha rendben vannak a deszkák, akár még babakocsival is járható, most kicsit nehézkes. 
A tanösvény kb. 500 méter, szép pihenővel a közepén és a végén.

 
 
Fotók by Laza
A tanösvény bejáratával szemben található a Ligeti-tó, sok kacsával (akik biztosan edzést tartottak..), egy (vagy több?) teknőssel és néhány pecással. A tavat körbe lehet sétálni, nagyon hangulatos. A déli csücskénél letérve a tó körüli ösvényről, elérhető a Hétkápolna templom.

 
 
Szubjektív: sajnos erre a tóra és ligetre is érvényes a „ha ez a tó Ausztriában lenne…” sóhajom.

Ezt a kis kirándulást meg lehet hosszabbítani, ha visszamegyünk a város felé a Duna-parti sétányon.

Megközelítés: Parkolni majdnem a Duna-parton lehet, egy nagy parkolóban, a Ferences templomnál. A GPS-be az Ilona utca 3-at ütöttem be, a cél előtt pár 10 méterrel a józan észre kell hallgatni, nem a gps-re, és menni a Duna irányába az arrafelé vezető egyirányú utcákon, és ott lesz a parkoló (a közlekedési rend megváltozott arrafelé, több egyirányú utca lett, és a mi gps-ünk térképfrissítése ezt nem kezelte).

Innen a bicikliúton az erdő felé (kitáblázva persze nincs, hacsak nem annak szántak egy táblát vmi ilyesmi felirattal: Geológiai érdekesség). Át a Gombás-patakon, és jobbra lesz a tanösvény bejárata, itt már van tábla, de tessék figyelni , mert ha ebből az irányból érkezünk, csak a tábla hátulját látjuk. Lehet, hogy innen nem illik megközelíteni a tanösvényt?? 
 
A tó pedig a tanösvény bejáratával szemben van, nem lehet nem észrevenni:-) A lenti térképen a nyíl a tanösvény középső pihenőjénél van.
Táv: parkolótól séta a tanösvényig kb. 400m (oda-vissza 800m), tanösvény kb.1000m, tó kb. 600m 
Szint: nincs
Időtartam: kb. 2óra
Hogyan: gyalog, biciklivel, babakocsival, hordozva
Kinek: 0-99 év
Author

1 Comment

  1. Névtelen Reply

    A Ligeti tó gyönyörű,de a Tanösvénytől mindenki tartsa magát nagyon távol,ha nem akar úgy járni,mint én.Mentő vitt el felhasított lábbal, a palló 10-15 méterenkénti teljes hiánya miatt.Hogy a pallókat ki rongálta meg,nem az én kompetenciám.De azt vérlázítónak tartom,hogy az életveszélyre semmilyen tábla sem figyelmeztet.
    Amúgy a terület elképesztően elhanyagolt,piszkos,gazzal benőtt.Állatokat pedig egyébként is már hiába is keresne a rátévedő.Ebből a piszokból,szennyből már rég elmenekültek.
    Itt lakom a közelben,nem egyszer látom egy évben,így higgyen nekem,aki kételkedik.
    Mivel a természetet szeretem,meg fogom tenni a megfelelő lépéseket.

Write A Comment