Az élet úgy hozta, hogy az elnapolt ausztriai nyaralás ellenére, mégis sikerült egyet kirándulni Karintiában. Olaszország felé megálltunk két éjszakára, és ha már arra jártunk, túráztunk egy kicsit:-) Az Ossiascher See és környéke természetesen nem csak egy napra, hanem egy-két hétre is elegendő programot kínál, de nekünk most csak erre az ízelítőre jutott időnk.

A tó északi oldaláról felvonóval is elérhető az 1911 m magas Gerlitzen csúcsa, ami mondani sem kell, nyáron túra-, télen síparadicsom.
A tó partjáról kabinos felvonóval megspórolhatjuk a felfelé út nagy részét, 1526 m-re repít a Kanzelbahn (én úgy vagyok ezekkel a felvonókkal, mint a repülővel: félve csodálom – és használom – őket), aki nem bírja a magasságot, ezt az élményt is hagyja ki, (én néha szigorúan csak a gyerekekre és Zolira néztem, se előre, se hátra, se le, se fel:-), de persze ennek megfelelően félelmetesen szép a panoráma is a tóra.
Innen át lehet szállni egy 4 személyes ülőliftre, amivel már a csúcsig lebeghetünk. Ez sokkal barátságosabb, mint a kabinos lift, szerintem, de Lackónak ez nem tetszett, többet nem akar ülő-liftezni, mert abból kilóg a lába:-)
A csúcson pedig rengeteg túralehetőség, sok szép hüttével útközben és az volt az érzésünk, hogy itt folyton történik valami. Megérkezik a felvonóval egy siklóernyős, közben egy másik már hajtogatja az ernyőjét, pár méterrel arrébb a modellrepülősök távirányítanak,  egy Apuka a  sárkányrepülőjét szereli össze miközben biciklisek húznak el mellette, a hütte előtti játszótéren pörögnek a gyerekek és napoznak az Anyukák.
 
Mi pedig miután beazonosítottuk a környező hegycsúcsokat, elindultunk gyalogosan, babakocsisan lefelé, a kabinos felvonóhoz (útközben jót ebédeltünk a Pöllinger hüttében), az ülőliftet kihagytuk, mert ugye abból kilóg a lábunk…
 
Lent pedig a tóparti szállásunkon kicsit vizeztünk, csak hogy még éhesebbek legyünk a vacsorára, amire egy pazar helyen, a hegyoldalban, a Stofflwirt Gasthof-ban került sor. Kitűnő vacsora a kellemesen fárasztó nap után.
Megközelítés

Az Ossiacher See kijáratnál kell lemenni az A2-es autópályáról, és Annenheim, Sattendorf, Bodendorf irányba továbbmenni a felvonóig. A felvonónál nagy, ingyenes parkoló üzemel.
A kabinos felvonóban és az ülőliften is felengedik a babakocsit (akár úgy is, hogy ő egyedül utazik egy  kabinban, vagy az ülőliften, de ott összecsukva). Az út lefelé végig jól járható kisgyereknek és babakocsinak is, akár kiskerekű babakocsinak is. A csúcsról több hosszabb-rövidebb túraútvonal indul, mi a legkönnyebbet választottuk a Pöllinger hüttét érintve a az ülőlift indulásáig (a helyi kis térképen 2-essel, a táblán pedig 4-essel jelölt útvonal).

Térkép: Freytag&Berndt: Wörthersee, Ossiacher See, Faaker See, Keutschacher See 1:35000
A felvonónál ingyenes térkép elvihető.
Szint: 385 m lefelé, a csúcstól a középső állomásig
Időtartam: 55 perc (gyerekkel és ebéddel lényegesen több)
Hogyan: gyalog, babakocsival
Author

3 hozzászólás

  1. Ez is gyönyörű lehetett!!!

    Rézikém szerint az ülőlifttel „igaziból repülünk”. Ezenkívül nagyon jól használható ismerkedésre, hiszen minden szembejövőt hangos „hello”-val és heves integetéssel köszöntött 🙂

  2. No ide nagy kedvem lenne elmenni nekem is egyszer!

    A körömlakkos, anyucu pihenve nézi a gyerekeket képet mintha láttam volna valahol már. :-)) Tényleg egyre jár az agyunk! Vicces!

    Ági

Write A Comment