Barátnőm mondta, hogy tengerre vágyik. Mondtam neki, hogy elkísérem, ha hozhatok egy gyereket. Mondta, hogy hozhatok kettőt is:) Így aztán Googlemaps, kikerestük a legközelebbi horvát tengerparti települést, váltottunk egy kis kunát, Apának szóltunk, hogy mi most elmegyünk a tengerhez, és elindultunk 5 napra tengerezni. Na, jó, kicsit lassabban peregtek az események, és az ötlettől egy hét telt el az indulásig. 
Mivel semmi más célunk nem volt, csak a tenger feeling begyűjtése, nem is mentünk tovább a Budapesttől  500 km-re lévő Crikvenica riviéránál (több faluból álló, 15 km hosszú gyönyörű tengerpart), ahol is a 6 órás utazás után Dramaljban találtunk szállást.

Horvátország északi része strandügyileg nem a szívem csücske, mert rengeteg a betonozott strand, viszont „kigugliztam”, hogy a Crikvenica riviérán van minden, mi szem-szájnak ingere: homokos, kavicsos, betonos, hirtelen mélyülős, sekély vizű strand, lehet válogatni (még lánykoromból volt halvány emlékem, hogy tényleg szép vidék:-).
Barátnőm a reggeli beszerzése közben megtalálta a számunkra ideálisat: sziklák között kicsi, párszemélyes öböl, rengeteg lépcsőn lehetett megközelíteni a partmenti sétányról, de megérte a mindennapi cuccolás.

 

 

 
A strandok: jellemzően betonozott strandok, néhány méternyi aprókavicsos rész, elszórtan a sok beton között, és néhány nehezen megközelíthető kis öböl, ami viszont cserébe hangulatos.

beton és aprókavics

A partmenti sétány  mellett több kiépített, napernyőkölcsönzős strand is van. A legnagyobbat Crikvenica-ban találni (belépő 2 EUR/nap), játszótér, napágyak, étterem, homokos, aprókavicsos, lassan mélyülő strand, és ennek megfelelően a szezonban tömeg.

Crikvenica fizetős strand
Crikvenica fizetős strand
Crikvenica szabadstrand a központban

A falvak között kisvonat jár délelőtt és este (napközben nem közlekedik), Crikvenica központjából indul egy délre Selce-be, és egy másik északra Dramalj irányába.
 
A falvakat tengerparti sétány köti össze, az autókat beengedik, de legalább egyirányú az utca. Komoly távot lehet összehozni, észre sem vettük és 8-10 km-t sétáltunk.

Crikvenica pálmafás sétány

És emellett komoly szintet is begyűjthetünk, mert a házak gyakorlatilag a hegyoldalba épültek, a mi házunkhoz kb. 20 fokos lejtőn kellett felcaplatni. Minden lelkiismeret-furdalás nélkül ettem a cevapokat:-)

Sok az étterem, fagyizó, giccsárus, gumicipős (őket rögtön gazdagítottuk is két cipő árával), szóval a szokásos tengerparti hangulat:-)
Dress code: tengerpart
Kraljevica, Jadronovo, Dramalj csendes, Crikvenica inkább nyüzsis, Selce, Novi Vinodolski a kettő keveréke. Ami közös bennük, hogy gyönyörű, hangulatos mindegyik település. Akár gyerekkel, akár gyerek nélkül. És, közel van:-)

 

Megközelítés:

 

 
Author

Write A Comment