A trullók földjén még két kisvárost néztünk meg közelebbről, Locorotondo-t és Martina Franca-t. 
Locorotondo-ba délután érkeztünk, könnyen találtunk parkolóhelyet az óváros szélén, és besétáltunk „várost-nézni”. Hasonlóan Ostunihoz, a dombra épült Locorotondo-t is a fehérre meszelt házak teszik különlegessé, nagyon hangulatos utcácskákkal. Itt nagyon kevés turistával találkoztunk,
egy-két helyi felbukkant, de gyakorlatilag egyedül sétálgattunk, nagyon kellemes volt. Gyönyörű az óváros, a város nevéből adódóan, kör alakú alaprajzzal, világítóan fehér falakkal, megértettük, hogy miért választották Olaszország legszebb kisvárosai közé. Locorotondo (és Martina Franca is) híres a fehérboráról, leghíresebb talán a Bianco Locorotondo Doc és a pezsgőjéről (Spumante), ez utóbbiból a vacsorához vettünk is egy üveggel, tényleg finom:-)
A barokk Palazzo Morelli

Chiesa madre di San Giorgio Martire, épült 1769-1821. 
Chiesa Madonna della Greca
Martina Franca óvárosa elegáns, olvastam valamelyik oldalon az interneten. És igen, tényleg elegáns, nem hivalkodó, hangulatos, szintén fehér házakkal, utcákkal. A parkolás itt kicsit nehezebben ment, mert szombat délelőtt érkeztünk a városba, és egész sokan voltak, de inkább a helyiek. A szép Piazza XX Settembre-től indultunk (a térrel szemközt van egy szép kis park is, gyerek-szaladgáltatónak is, és padon ülve nézelődésnek is kellemes hely:-), át a Porta di Santo Stefano alatt, és beérkeztünk egy másik szép kis térre, ahol kis üzletek, butikok, kávézó volt, ők is nagyon hangulatosak. Aztán a kis utcákban sétáltunk, és valami könnyed elegancia sugárzott az egész óvárosból. Meglepő volt, hogy ezek a fehér kisvárosok elsőre nagyon hasonlítanak egymásra, de azért mindegyiknek megvan a maga bája.

Erről a városkáról nincs fényképem egyáltalán, úgyhogy interneten fellelt fotókat mellékelek.

Piazza XX Settembre
Porta di Santo Stefano
Basilica di S. Martino  
 
Martina Franca másik nevezetessége, ami nekünk kimaradt sajnos, az egy szamár, illetve egy nagyon híres szamár fajta, konkrétan a Martina franca-i szamár, olaszul Asino di Martina Franca, nagyon édes szerintem, kár, hogy már nem volt időnk megkeresni:-)
Megközelítés:
Locorotondo várostérkép ITT, Martina Franca várostérkép ITT. Mindkét kisváros babakocsival is könnyen bejárható, nem kell lépcsőzni az utcákon.

Térkép:

Author

Write A Comment