Három bejegyzés lett az egy tervezettből, de hát Olaszország Veneto régiójában sok mindent lehet, unatkozni nem. Még pár látnivaló a teljesség igénye nélkül. Városok, hegyek-dombok, bor és rizs a régióból.



Caorle
A Velencétől 60 km-re fekvő Caorle, hangulatos óvárossal, hosszú stranddal megér egy látogatást. Ernest Hemingway egyik kedvenc városa, és szintén jó kis biciklizős hely, ITT található néhány útvonalterv és ITT egy kölcsönző.

Abszolút (kis)gyermekes program, a Caorle környéki lagúnák felfedezése, aminek nevezetességei a casonik, a halászok erre a tájra jellemző kunyhói. Biciklivel és a lagúna jellegzetes hajójával, a bragozzo-val is felkereshetők (ITT). 

Update: Időközben megnéztük mi is élőben, a leírás a casonikról ezen a linken olvasható.

Padova
Velencétől 52 km-re található Padova. A város botanikus kertje, L’Orto Botanico 1997 óta az UNESCO világörökség része, Európa legrégibb botanikus kertje, 1514-ben alapították. A város 1222-ben alapított egyetemén tanított Galileo Galilei is.
Padovától nem messze található ez a szép kastély, Castello di San Pelagio, a parkjában repülőgépekkel, és a kertjében labirintussal. További leírások a városról ITT.

Vicenza
Velencétől 80 km-re található a gyönyörű Vicenza, belvárosa és a híres olasz építész, Palladio palotái az UNESCO világörökség része. Bővebb leírás, és itiner a világörökség alá tartozó villákról ITT.

Bor és rizs
Veneto borai finomak és híresek. Több borút közül lehet választani, mondjuk, ez nem kifejezetten kisgyermekes program, de mindent meg lehet oldani:-) Bővebb leírás a borutakról ITT.

Ami viszont kisgyermekes program is lehet, megnézni, hogyan termesztik a rizst! Verona környékén vezet a Strada del riso, a borutakhoz hasonlóan, csak itt a rizs a főszereplő.  EZEN az oldalon találhatóak telefonszámok a riseria-khoz, a rizstermelőkhöz, biztosan találni olyat, aki éppen fogad minket egy előzetes telefonos bejelentkezés után (Isola della Scala környéke főként). És aztán (vagy ha nem jön össze a látogatás, akkor helyette) tessék finom, igazi olasz risottot enni valamelyik helyi étteremben (trattoria), ami ugye nem a szétfőtt rizst jelenti, hanem a risotto rizsből (pl. Carnaroli, Arborio) készített finomságot.



Verona

Velencétől 125 km-re található Verona, nem hiszem, hogy sokat kellene beszélni róla, mindenki ismeri! Verona belvárosa is az UNESCO világörökség része, gyönyörű főtere, az óriási Aréna, és szerintem a felejthető Rómeó és Júlia „nyomok”, és a város kastélyai, mindenképpen megér egy kirándulást (ITT írok a mi látogatásunkról).
Colli Euganei
A Padovától dél-nyugatra található dombság is megér egy pár-napos kirándulást. A dombság 15 települése alkotja a Parco reginale deil Colli Euganei, rengeteg természeti és épített látnivalóval. Európa legrégebbi termál-centruma, a leghíresebb fürdő, Abano Terme városkában található.  A területről és a látnivalókról nagyon jó honlap készült, ha lenti térképre kattintunk, már olvashatjuk is.

És egy gyönyörű kert a dombok között, a Giardino Barbarigo Pizzoni Ardemani, itt is van labirintus, és jókat lehet szaladgálni.

A dombok között természetesen lehet biciklizni is, hasznos honlap a kerékpárutakról ITT.

Dolomitok
És végül, de nem utolsósorban, a hegyek! Méghozzá a Dolomitok! Szintén az UNESCO világörökség része, amit én tökéletesen megértek, mert egyszerűen gyönyörű! Velencéhez legközelebb, kb. 120 km-re, a Parco Nazionale delle Dolomiti Bellunesi található. Rövid túraútvonal ötleteket olvashatunk ITT.

Kicsit távolabb, 160 km-re található a nagyon népszerű Cortina d’Ampezzo, már nem az egynapos kirándulás kategória. Ez itt már az igazi hegyvidék, bámulatos hegyekkel, teljes a hütte-hangulat. A városból több felvonó is indul, és aztán már csak sétálgatni kell és élvezni a panorámát. Könnyű túrákat ajánl pl. EZ az oldal.

A Velence környéki ajánlatok, összefoglalva, térképen. 

View Velence és környéke in a larger map

Author

Write A Comment