Az idei kéthetes nyaralásunkat újra a Dolomitokba szerveztük, ezeket a hegyeket nem lehet megunni:) Most két keleti völgyet választottunk, teljesen az osztrák határ melletti Hochpustertal /Alta Pusteria-t és a Kronplatz / Plan de Corones-t. A három évvel ezelőtti nyaralás is szuper volt, akkor Val Gardena-ban és Alta Badia-ban voltunk.
Ez a két völgy is Olaszország Trentino-Alto Adige (Südtirol) régiójában található, természetesen itt is beszélnek németül és olaszul, (elég sokan a ladin mellett), és itt már a spagetti mellett a rántott hús és a sült kolbász is mindennapos:-) A Kronplatz környékén már erősebb a német, mint az olasz, ott elsőre németül kérdeznek, de mindenki beszél olaszul is, persze.
Mindkét völgyben egy-egy hetet töltöttünk egy-egy Bauernhof-nál, apartmanban. Ezekre a völgyekre is kevés az egy hét, annyi minden programlehetőség van. A túrázás és a bicajozás az első kettő a rangsorban, itt találhatóak az UNESCO Világörökség Dolomitok legismertebb hegycsúcsai, a Drei Zinnen / Tre Cime, ami nekünk is első számú célpont volt. A bicajozáshoz tényleg profi bicikliút-hálózat és infrastruktúra áll rendelkezésre. A völgyben vonatközlekedés is van, így gyerekkel sem probléma  a bicajozás, a visszautat letudhatjuk vonattal. Természetesen van felvonó, tó, múzeum, strand, állatkert, játszótér, tanösvény, kalandpark, sajtgyár nagy is és kicsi is, rengeteg hütte.
Ezekre a völgyekre is érvényes a Südtirol-Mobilcard, a nagyon jól szervezett tömegközlekedésre, választható időtartamra (1/3/7 nap) érvényes kártya. A buszok gyakorlatilag minden turistalátványossághoz és túrakiindulási ponthoz közlekednek. Illetve a múzeumokra is érvényes Museomobilcard, ami a közlekedési kedvezményeket kombinálja a kedvezményes múzeumi belépőkkel. A Bikemobilcard a Mobilcard-hoz képest egy nap biciklikölcsönzést is lehetővé tesz.
A felvonókra is van kedvezmény, a Sextner Dolomiten 3 Berge Card, illetve a Connecting Mountain Card, amivel a Sextner Dolomiten, a Kronplatz és Alta Badia felvonói használhatóak kedvezményesen.
A Drei Zinnen Card pedig a felvonókra, múzeumokra, strandokra, egyéb programokra kínál kedvezményeket, kombinálható a mobilcard-dal.

Hochpustertal (maradok a német elnevezéseknél) tetszett jobban, de nem unatkoztunk a Kronplatz-nál sem. Hochpustertal nagyobb települései Sexten, Innichen, Toblach, Niederdorf és a Pragser Tal. Mi az Innichen melletti falucskában Vierschach-ban szálltunk meg, jó kis kiindulási pont volt a kirándulásokhoz. Sexten abszolút túrázós település, a mellette lévő Moos-zal együtt, ami nekünk egyébként jobban tetszett, mint Sexten. Innichen igazi kis alpesi városka, hangulatos belváros, üzletekkel, éttermekkel, kávézókkal, és sok szálláslehetőséggel, nagyon tetszett. Toblach is helyes, hangulatos belváros, nagyon jó étterem a főtéren, sok sportüzlet, itt is nagyon tetszett, de Innichen nyert:-)

A Kronplatz régió több völgy összessége, nem is tudtuk végignézni mindet, mondjuk, az időjárás sem segített, itt már jégesőtől, szélviharig minden volt, majdnem minden nap esett az eső. De szép hely ez is, sok erdővel, rengeteg túra és nordic walking útvonallal, tavakkal, erdőkkel, rengeteg hüttével. A völgyek, amik ide tartoznak:  Kronplatz, Bruneck, St. Vigil in Enneberg, Olang, St. Lorenzen, Gsieser Tal-Welsberg-Taisten, Pfalzen, Rasen im Antholzertal, Kiens, Terenten, Gais-Uttenheim, St. Martin in Thurn, Antholzertal.
Bruneck egy nagyobb városka, ez a központ, szép sétálóutcával, St. Vigil in Enneberg pedig egy kis gyöngyszem, nagyon hangulatos kicsi városka, gyönyörű helyen. Rasen három pici falu (alsó, felső, középső), az Anthorzertal szomszédságában, tehenek között:-) A többi helyen csak átautóztunk, vagy kimaradt, de majd bepótoljuk.

És egy videó kedvcsinálónak, aztán írom a bejegyzéseket a túrákról:

Térkép:
Hasznos linkek a tervezéshez:
Südtirol infók, szállás, programok
Túratervezés
Vonat
Kedvezmény kártyák
Drei Zinnen Card, közlekedés, múzeum, strandbelépők, stb.
Felvonók Hochpustertal, 3 Berge Card
Felvonók Kronplatz
Felvonók Connecting Mountain Card
Biciklikölcsönzés
Author

Write A Comment