Én két útikönyvre esküszöm: a Lonely Planet-re és a Panoráma útikönyvek régi darabjaira. Ez onnan jutott most eszembe, hogy nekikezdtem az elmaradt kirándulások leírásához. Milánóról és észak-Olaszországról egyetlen használható magyar nyelvű útikönyvet találtam otthon, persze a Panoráma kiadó 1972-es „Milánó és az északolasz tóvidék” c. kiadványát. 

Ezt is antikváriumból. Egyszerűen remek! Minden-minden benne van a terekről, műemlékekről, templomokról, palotákról, épületekről, azok tulajdonosairól, építtetőikről, illetve építőikről. Az persze mai szemmel olvasva furcsa-nosztalgikus-vicces, amikor a határátlépésről ír:
A határhoz legközelebb eső város rendőrségénél bejelenthetjük, hogy szeretnénk kirándulni Svájcba, és még aznap visszajövünk.Ezért azt kérjük, hogy a határnál ne léptessenek ki, nehogy az olasz vízumunk érvényét veszítse….” A műemlékeknek viszont mindegy, hogy van-e határ vagy sem, a róluk írtak  most is érvényesek. Remélem, Lindner László jó egészségnek örvend ma is, mert nagyon szép  könyvet írt!

Szóval az észak-olasz tóvidék meseszép. Ez három nagy tavat, a Garda-, a Comói- és a Maggiore-tavat, illetve több kisebb tavat (Lago d’Orta, Lago di Camobbio, Lago di Varese, Lago di Lugano, Lago d’Iseo, Lago Idro) jelent. Szerencsére, igazán közel vannak Milánóhoz, akár vonattal, akár autóval.
A legnagyobb területű a Garda-tó 370 km2, ezt követi a Maggiore-tó 212 km2, aztán a Comói-tó 146 km2. Összehasonlításképpen a Balaton 594 km2. A Garda-tónál 2011-ben 11 millió turista volt, a Balatonnál 1,1 millió… Voltunk már mind a három tónál és természetesen a Balatonnál is, az összehasonlítást nem érdemes tovább forszírozni, és nem azért, mert a Balaton nem elég szép. Pedig imádom a Balatont…

Lago Maggiore
Mindhárom tónál nagyokat lehet túrázni, sziklát mászni, biciklizni, szörfözni, vitorlázni, strandolni. A tóparti sétányok gyönyörűek, a régi villák és kertjeik nemkülönben. A mediterrán mikroklíma miatt a lombhullató fák mellett a pálmafák, narancsfák is megtalálhatók. A tóparti városok is nagyon hangulatosak, szép terekkel, templomokkal, éttermekkel, kávézókkal.
Lago di Como
A tavakon lehet hajókázni, és igazából a hajóról a legszebb a panoráma. A Maggiore tónál vonatozhatunk is a Maggiore expresszel, a tótól a hegyekbe és vissza. Átugorhatunk akár Svájcba is, mert a tó északi része már a határon túl van. A Garda-tó déli csücskében vidámparkozni is lehet, ott a híres Gardaland, van a közelben szafaripark, és a gyönyörű Parco Sigurtat sem szabad kihagyni. Az északi része a kevésbé népszerű, pedig ott vannak a hegyek, gyönyörű, sokkal szebb szerintem, mint a déli rész. 
Lago di Garda
Rengeteg program és látnivaló van az északolasz-tóvidéken, írok pár linket olvasgatni, informálódni. Aztán lassan írom a bejegyzéseket is, azokról a helyekről, ahová sikerült már eljutnunk.
Lago Maggiore
Lago di Como:
Lago di Garda:
Lago di Lugano:
Vonatmenetrendhttp://www.trenitalia.com/
A repterekről vonattal is elérhetőek a tavak. Pl. Malpensa reptérről (Wizzair) először a szomszédos kisvárosba, Gallarate-ba kell vonatozni, onnan pedig a Maggiore-tó településeihez. Vagy bebuszozunk Milánóba, és átszállunk a Comoi-tó felé közlekedő vonatok egyikére. Bergamóból (Ryanair) pedig a Garda-tó és a Comói-tó keleti oldala érhető el könnyen. 

Author

Write A Comment