Az Origón olvastam egy jó cikket, amiben arról értekeztek, hogyan lehet repülővel Budapestről akár egy hétvégére is síelni menni magas hegyekbe, és az egyik hely a milánói (bergamói) reptérről is megközelíthető Presolana volt.
Mivel éppen szánkózós helyet kerestem hétvégére, el is mentünk ide. Két óra volt Milánóból autóval, és nagyon tetszett.

Ez igazából nem is egy, hanem két síterep, Presolana és Monte Pora. Mi most a magasabban fekvő Monte Porat választottuk, biztos, ami biztos. Itt is lehet két helyet választani, Colle Varenot vagy Malga Alta di Sottot, mi utóbbinál álltunk meg, az 1460 m-en fekvő parkolóban. Mentünk is gyorsan a felvonóhoz, de a jegyárus mondta, hogy ha sí nélkül megyünk, akkor a másik felvonóig el kellene gyalogolni, mert itt nem lehet megvenni az oda-vissza jegyet, csak a síbérletet. Elgyalogoltunk, kb. 5-10 perc volt, és már vettük is a jegyet a felvonóra. 
Ülőlift volt, meg is riadtam, hogy Lackó hajlandó lesz-e feljönni, mert az ülőlifteket utálja és én sem szeretem kisgyerekkel, félek, hogy kiesik, de most már felültettem volna Lackót, mert már elég magas talán,  Julcsi pedig az Apján volt bekötve Ergo baby-ben. Úgy csináltam, mint aki észre sem veszi, hogy ez ülőlift, nem pedig kabinos felvonó. Beálltunk szépen a sorba, és szerencsére semmi hang nélkül jött, és fent azt mondta, hogy ő már nem is fél az  ülőlifttől többet! Ó, nagyszerű!
Fent hamisítatlan síelős-feeling, hangos zene, sok ember, napágyak, sör, hot-dog, kóla, a Minilandia oroszlánjelmezes animátora.
Miután ettünk valamit, a kölcsönzőből beszereztünk egy bobot és mentünk szánkózni. Van mozgószőnyeg/varázsszőnyeg/tapis roulant a gyerekeknek, de most nem ezt használtuk, hanem a mellette lévő dombot. Julcsi továbbra sincs jó viszonyban a hóval, nem szeret benne sétálni, sem szánkózni, így az ölemben volt, amíg Lackó szánkózott. 
Láttam, hogy vannak motorosszánok is, és sokan mennek is vele. Mondtam, ezt muszáj kipróbáljuk, Lackó helyeselt. Szánkózás után elsétáltunk a motorokhoz, és volt olyan opció, hogy egy közelebbi vagy egy távolabbi hüttéhez elvisznek a motorosszánnal, nem muszáj sétaszánozni vagy saját magunk vezetni. A motorosszán alaphelyzetben kétszemélyes, de van ez a taxi verziója, amikor mögé van csatolva egy utánfutó szerű, amin van 4 műanyag szék vagy egy 4 személyes pad. A padosat pont elvitték előttünk, maradt a székes verzió. Mi Julcsival a sofőr mögé ültünk, Lackó és Zoli hátra. És indultunk! Nagyon jó volt! 5-10 perces út, tökéletes ízelítő a motorosszánozásból.
Ettünk egy sütit a hüttében, nézelődtünk, aztán jött a sofőr, és mentünk is vissza.
Visszaadtuk a bobot, lementünk a felvonóval, beültünk az autóba és 15 perc múlva egy óriási dugóban álltunk, a gyerekek pedig aludtak.

Megközelítés:
milánóból autóval két óra. Castione della Presolana-t elhagyva, Donico után Cantere Presolana-nál található a Presolana síterep. A Monte Pora a lentebb fekvő Colle Vareno és a magasabban fekvő Malga Alta di Sotto helyekről érhető el.
A lenti sítérképen az M felvonónál parkoltunk (Malga Alta di Sotto), és az N felvonóval mentünk fel. A google-térképen a síiskola az N felvonóhoz van közel, ott is van egy parkoló.
Parkolás ingyenes, motorosszán 5 eur/fő oda-vissza (a két gyerekre csak egyet számoltak). Bob kölcsönzés 5-8 eur/nap (van fent a hegyen is, nem muszáj a parkolóból cipelni a bobot). Napágy kölcsönzés 3 eur/nap.

Author

Write A Comment