Az egyik napos szombaton kirándultunk a Lago Maggiore keleti oldalán található Santa Caterina del Sasso kolostorhoz, Leggiuno Varese településen. A kolostor teljesen a sziklafalra épült, nagyon attraktív a látvány.  Ami miatt gondoltam, hogy a gyerekekel is érdekes lesz, az a 240 lépcsőfok, amin le kell mászni a templomig és utána vissza (van lift is, de  hát azért már mégsem:-)
Nem tudom, ez a lépcső-imádat a gyerekeknél meddig tart, de nálunk még bőven tombol. Julcsi órákat képes csak lépcsőzni. Illetve hát csak képes lenne, mert én ezt azért hamarabb elunom. Az Apja és Nagypapa türelmesebbek, ők jobban bírják.

Szóval, megérkeztünk a kolostorhoz, kicuccoltuk a gyerekeket az autóból, Lackó nyávogott, hogy ő most azért inkább mégiscsak legózna otthon, mit érdekli őt a jó idő, a tópart, a pálmafák és a lépcsők. A parkoló másik végén jött szembe egy pár, és mondja, hogy be van zárva a templom. Éljen! Hát mert ugye ez Olaszország, és itt még a templom is sziesztázik, amit mindig elfelejtek. 


Szerencsére a lépcső nem volt lezárva, így a templomig le tudtunk menni, csak bemenni nem lehetett sziesztaidőben. Lackó is átváltott kiránduló-üzemmódba végre, és Julcsival vígan lépcsőzött le, aztán pedig fel. Őket a gyönyörű panoráma nem hatotta meg, minket igen, úgyhogy sokat fotóztunk lépcsőzés közben, el is telt az idő. 
Visszaültünk az autóba, elmentünk ebédelni, ahol Julcsi egyértelműen közölte (még nem beszél, csak közöl), hogy kéri a kagylót a spagettiról, és kiszippantgatta a kagylókat….Alig bírtam nézni.

Aztán vissza a templomhoz, de már csak én mentem be, mert a gyerekeknek és Zolinak sem volt kedve, megvártak a kocsiban. A kolostor története egyébként az, hogy volt egyszer egy kereskedő, Alberto Besozzi, aki a vitorlásával viharba került a tavon, de csodálatos módon mégis megmenekült. Azon a helyen, ahol nekicsapódott a sziklának, épített egy kápolnát (12. században), és remeteként ő maga is ott élt tovább. A maradványa most is ott van a templomban üvegkoporsóban…nem kisgyereknek való látvány szerintem. Ellenben a kilátással, az udvarral, a két kis templommal, amik gyönyörűek.

MegközelítésNagy parkoló van a kolostornál. Belépő nincs, kis ajándékbolt és mosdó van. A lift nem ingyenes, és sziesztakor nem működik.

Szint: 240 lépcső
Időtartam: kb. 1 óra
Hogyan: gyalog vagy babakocsival (lift a lépcsők helyett, a kolostor udvara már akadálymentesített)

Author

1 Comment

Write A Comment