Ernst Hemingway hosszú időt töltött a Caorle környéki kis faluban, San Gaetanoban-ban. A lagúnák közti kis falu és maga a környék elbűvölte,  itt írta a „A folyón át, a fák közé” című regényét.  
Mi csak egy április végi napot töltöttünk itt, de minket is elbűvölt. A jellegzetes olasz tengerpart strandjaitól alig néhány méterre egy teljesen más világ várja az arra kíváncsiakat. A lagúnák, a halászok, a casoni világa. Caorle a lagúna és a tenger közé ékelődik, a cason-ok pedig a lagúna halászainak régi házai (olaszul cason, többesszámban casoni). Jellegzetes formájú, nádfedeles kis kunyhók a lagúnákban,
amiket ma már jobbára hétvégi háznak használnak. A lagúnák között évszázadokkal ezelőtt sokan éltek, mert itt találtak menedéket pl. Attila támadásai elől, vagy a nem túl távoli világháború bombázásai elől is ide menekültek. 
Mi nem menekültünk, hanem bicikliztünk, jobban mondva bringó hintóztunk (riscio) a cason-okhoz.

Mondanom sem kell, hogy a gyerekek is nagyon élvezték a kirándulást, a bringó hintózást. Eltekertünk a tengerparti sétányon a városka széléig, ahol egy étteremnél (Ristorante da Elio) letettük a bringó hintót, és gyalogosan folytattuk az utat. Ha biciklivel vagyunk, akkor be lehet menni a cason-okhoz, de a kölcsönzős azt mondta, a bringó hintóval ne menjünk. Szót fogadtunk és gyalogoltunk. 

Pár méter után meg is láttuk az első cason-t, utána pedig szépen sorban a többit.

 
 

Tovább sétálva kicsit elmaradtak a cason-ok, majd amikor már nagyon soknak tűnt a séta cason nélkül, még sétáltunk egy kicsit, és megérkeztünk a képeslapokon is látható kunyhókhoz.

Ez egy ici-pici halászfalu, egy teljesen működő kis közösség. A házakban laknak, ahogy mi láttuk leginkább idősebbek, szerelgették a csónakokat, beszélgettek ráérősen. Ezt kihasználva Lackó szóba is elegyedett velük, próbálta elmagyarázni nekik, hogy ő egy olyan házat keres, amin egy beszélő hal van. Na, ezzel nem jutottunk előrébb, de saját erőből megtaláltuk a sellőt ábrázoló kis kunyhót:-) Visszafelé tisztáztuk a halászoknál, hogy megtaláltuk a felül nő, alul halas cason-t. És persze így megtudtuk, hogy hogyan mondják olaszul a sellőt. Halászok örömködtek egyet a kis magyar kölyöknek, aki olaszul activity-zik, és jókívánságok közepette eljöttünk.

Visszasétáltunk az étteremhez (ez már sok volt, bicajjal jobb lett volna), és miután megebédeltünk, bringó hintóra pattantunk és visszatekertünk a kölcsönzőhöz.

Kétszer egy nap sétahajó is indul a városból, méghozzá a lagúnák jellegzetes hajója a bragozzo. Ezt mi sajnos kihagytuk, mert nem voltak jók az időpontok. Ha két napot lettünk volna itt, mindenképpen hajózunk egyet a lagúnákon.

Maga a városka is hangulatos, szép belvárossal, hosszú tengerparti sétánnyal, és a város közepéhez benyúló halászkikötővel.

Megközelítés: Caorle belvárosától 3,5 km a Via dei Casoni, ahol mi leparkoltuk a bringó hintót. Ha a halászfaluhoz megyünk autóval, az 4,5 km. 

Térkép:

Táv: Az étterem és a halászfalu közötti távolság 2 km.
Szint: egy-két domb van, amíg kiérünk a városból, de nem jelentős
Időtartam: A belvárostól kb. 45 perc bringó hintóval az étterem, a cason-ok kezdetéhez. A 2 km séta gyerekfüggő, félórától a végtelenig:-)
Hogyan: biciklivel, babakocsival, gyalog

Author

1 Comment

 1. Great post, Thanks for sharing!

  Võng tự đưa hay máy đưa võng ra đời là một trong những sản phẩm tinh túy của công nghệ. Máy đưa võng tự động hay võng đưa em bé là phương pháp ru con thời hiện đại của các ông bố bà mẹ bận rộn. Các mẹ sẽ yên tâm và hài lòng khi sử dụng máy đưa võng cho bé. Máy đưa võng tự động An Thái Sơn nhận thấy may dua vong ts với giá cả hợp lý máy đưa võng giá rẻ uy tín – sản phẩm máy đưa võng tự động thiết kế dành riêng cho em bé và An Thái Sơn tự hào là địa chỉ bán gia may dua vong tu dong tốt nhất cho bé với máy đưa võng tự động hợp lý, uy tín tại TP.HCM hay chia sẻ các bạn nhỏ thuốc nhỏ mắt nhiều có tốt không hay có hại gì cho mắt không!

  Đến với Bruno.vn bạn sẽ được cung cấp các mặt hàng chất lượng thoi trang nam hàng hiệu cá tính cho nam giới hay ao nam dep với giá hợp lý, ngoài ra còn có ao khoac nam dep cực thời trang, nhiều mẫu đẹp hay các kiểu áo sơ mi với ao so mi nam dep với các loại khác nhau từ ao so mi nam tay ngan đến các mẫu áo sơ mi nam tay dài đẹp hay áo công sở với áo sơ mi nam công sở cực sành điệu. Ngoài ra còn có mẫu áo sơ mi trắng nam cực thời trang, hay các mẫu áo sơ mi caro nam nhiều mẫu mã cực đẹp hay các mẫu áo thun ao thun nam dep hay mẫu thun dài cực đẹp với áo thun nam tay dài đẹp có chất lượng tốt, giá cả tốt, rẻ nhất thị trường.

  Những thực phẩm tốt cho da tại http://thucphamtotchoda.blogspot.com/
  Chăm sóc da mặt ở http://chamsocdamato.blogspot.com/
  Cách chăm sóc da mặt bằng http://cachchamsocdamatbang.blogspot.com/
  Dạy trẻ sơ sinh tại http://daytresosinh.blogspot.com/
  Bí quyết giảm cân hay tại http://biquyetgiamcanhay.blogspot.com/

Write A Comment