Novemberben megszületett a döntés, megvesszük a nagyon akciós repülőjegyet a nagyon rossz átszállási időkkel. Lesz, ami lesz. Így aztán már alig vártuk, hogy február 5-én reggel elinduljunk három hétre Sri Lankára, a nagy kalandra. Az útvonalat a Lonely Planet, a Tripadvisor és egyéb internetes oldalak alapján állítottam össze, ovisokra optimalizálva. Ez az útvonal így nagyon szellős lett, gyerek nélkül vagy nagyobb gyerekkel feleennyi idő alatt bejárható. Az országról pár szót kezdésnek, aztán jön az élménybeszámoló (forrás Wikipedia):

„Srí Lanka, korábbi nevén Ceylon könnycsepp alakú sziget az Indiai-óceán északi részén, India partjaitól délre. területe 65600 km2 (Magyaro.: 93000 km2), lakossága kb.20 millió fő (Magyaro.: kb.10 millió fő). A lakosság 70%-a buddhista, 15%-a hindu, 8%-a keresztény és 7%-a muszlim.
Neve szingaléz eredetű, és „sugárzó, fénylő ország”-ot jelent. Homokos tengerpartja pálmafákban, a sziget belseje buja növényzetben és állatvilágban gazdag. A szigetország központi részét idős kőzetekből felépülő hegység foglalja el, amelyet lankás dombságok és alföldek öveznek. Legmagasabb pontja: Pidurutalagala, 2524 méter. A 2243 méteres Ádám-csúcs (Sri Pada) a buddhizmusnak, az iszlámnak és a hinduizmusnak egyaránt szent helye. Indiával az „Ádám hídja” (Adam’s Bridge) nevű képződmény köti össze. Ez ma mészkőzátonyok láncolata, amelyek többnyire nem emelkednek ki a tengerből. Valaha azonban összefüggő földhíd volt. 1480-ban rombolta le egy nagy vihar.
Srí Lanka őslakos vedda törzseit az Északnyugat-Indiából érkező fejlettebb kultúrájú szingalézek igázták le az időszámításunk előtti 6. században. A 7. és 11. század között több hullámban a tamilok vándoroltak át a kontinenst Srí Lankával összekötő szigetsoron a szigetre. Önálló királyságot alapítottak, és a szingalézeket a sziget délnyugati részébe szorították. A portugálok érkezésekor a szigeten három királyság, Jaffna, Kotte és Kandy állt fenn. Az 1505 és 1658 közötti portugál, illetve az azt követő, 1802-ig tartó holland uralom csak a két part menti királyságra terjedt ki. A 18-19. század közötti angol gyarmatosítás megpecsételte a sziget további sorsát: 1802-ben brit koronagyarmattá nyilvánították. Ceylon 1948-ban a brit Nemzetközösség teljes jogú domíniuma lett, majd 1972-ben Srí Lanka néven kikiáltották a köztársaságot. A Srí Lanka-i polgárháború 1983-ban robbant ki és 2009-ben zárult le a tamil felkelők vereségével.
A földjéből bányászott grafit, csillám és drágakőfélék világgazdasági jelentőségűek. A trópusi monszun által öntözött termőföldeken rizst, teát, kaucsukfát és fűszernövényeket termesztenek.Az angol királynő koronáján lévő 400 karátos kék zafírt /blue belle/ és a tévesen „indiai csillag” névre hallgató, a New York-i Nemzeti Múzeumban található kék zafírt is Srí Lankán találták.”

1-3. nap
Az indulás kicsit macerásan ment, de nem miattunk, hanem a repülő miatt. Három óra késéssel indultunk Milánóból, ami nekünk nem volt probléma, mert amúgy is 7 órás várakozásunk volt Riyadh-ban (Szaúd-Arábia). A riyadhi repülőtéren nem igazán mertem fotózni, mert nem ismerem jól az arab szokásokat, melyik fejkendőst lehet fényképezni, melyikre még ránézni sem illik. Lackó azt hitte, farsangon van a néni a fekete fejkendőben, amiből csak a szeme látszott ki és vidáman kinevette. Tisztáztuk a helyzetet Lackóval, a továbbiakban inkább rajzolgatott. A mosdónál egyébként megálltam én is gondolkodni, melyik ajtón menjek be…

Riyadh reptéren

Innen időben indultunk tovább Colombo-ba,  gyerekek élvezték a nem fapados utazást, ettek, kicsit tévéztek, aztán aludtak végig.

Másnap, sri lankai idő szerint délelőtt 11-kor érkeztünk meg. A repülőtéren vettünk egy szingaléz sim kártyát a telefonomba, telefonálni és internetezni, váltottunk pénzt, és taxiba ültünk. Ahogy kiléptünk a légkondiból, megcsapott a 30 fok és a magas páratartalom – jó helyen vagyunk!! Megérkeztünk az előzetesen lefoglalt szállásra, a reptérhez közeli óceánparti városkába, Negombo-ba. A szállás szuper volt, a város maga felejthető, teljesen felesleges itt eltölteni akár egy napot is. Mi rögtön kettőt is itt voltunk, gondoltam, kipihenjük az utazást és strandolunk a nagy országjárás előtt. A strand nem szép, a város sem annyira hangulatos, de pihenni pihentünk.  A gyerekek fél perc alatt alkalmazkodtak a nyári időjáráshoz, élvezték a meleget, a rövidnadrágot, a mókusokat a fán, egyszóval mindent. A halpiac, a gyarmati időket idéző posták és kis irodák, a strandon zajló élet nagyon tetszett nekem is.
Péntek este vendégeket vártunk, méghozzá a húgomat és a kolléganőjét, akik éppen Colombo-ban voltak két hetet egy munka miatt. Vacsoráztunk egy jót, és húgomtól elbúcsúztunk egy hétre, amikor is majd újra találkozunk, akkor már 3 napra. Aztán összepakoltunk, mert másnap reggel indultunk Habarana-ba.
Author

Write A Comment