A 2015-ös nyári szabadság újra a Dolomitokba szólított minket. Most San Vigilio di Marebbe és San Martino di Castrozza volt a két bázis. Innen indultunk minden nap túrázni. Egy-egy hetet töltöttünk mindkét helyen. Kezdem időrendben San Vigilio di Marebbe-vel. San Vigilio di Marebbe 1201 m magasan fekszik, Plan del Corones/Kronplatz közelében. Fő vonzereje (azon kívül, hogy csodálatos hegyi falu), a Fanes-Senes-Braies nemzeti park.

Már jártunk ebben a nemzeti parkban, a Pragser Wildsee-nél , de akkor ezen a részen nem túráztunk. Sőt, a szomszédos völgyben Alta Badiaban, a Heiligkreuz-nál is jártunk, akkor még egyetlen gyerkőccel. Mindkét célpont megközelíthető egyébként egy napos túrával a fennsíkról is.
A Fanes-Senes-Braies nemzeti park a Dolomitok egyik gyöngyszeme, a Pragser wildsee mellett a 2000 méteres magasságban lévő fennsík a csúcspontja. Gyönyörű hegyek között fekszik, sok patakkal, folyóval, legelésző tehenekkel.
Eredetileg úgy terveztük, hogy fent alszunk a fennsíkon valamelyik hüttében, de annyira nem volt hely és/vagy annyira drága volt, és még az időjárás is borzasztó bizonytalan volt, hogy nem vállaltuk be. 
Így aztán maradt a napi kirándulás a faluból indulva. Első célunk a Fanes hütte volt. 
Először is San Vigilio di Marebbebol el kellett autózni, buszozni (van shuttlebus a faluból egész nap) vagy gyalogolni a Pederü hüttéig (1548m). Autóval a park területére a behajtás díjköteles, de a parkolás (óriási parkoló van, de kell is) már díjmentes a hütténél.

Innen indul a két legnépszerűbb túra is. Az egyik a Fanes hüttéhez (2060m) jobbra fel, míg a másik a Sennes hüttéhez (2106m) balra fel.

Pederü
Későn érkeztünk, mert hirtelen ötlettől vezérelve változtattam a „ma nem csinálunk semmit” hozzáállásomon, és csak 11:30-ra értünk fel a Pederühöz. Ez persze már késő egy normális túra indításához, de kimagyaráztam:-) Szerencsére később az élet engem igazolt, mert egész sokat esett az eső azon a héten, így jó, hogy felmentünk a legelső nap.

A Fanes hüttéhez két út vezet a Pederütől, az egyik egy ösvény, kicsit rövidebb idő alatt, de meredekebb út. A másik pedig egy szekérút, ahol a jeep-ek is közlekednek. Mi felfelé az ösvényt választottuk, de visszafelé már a szekérúton jöttünk.
Az út végig gyönyörű, az ösvény kis része kitett, ott jobban kellett figyelni a gyerekekre, de nem túl vészes. A szekérút pedig autópálya, semmi gond, babakocsival is teljesíthető. 
A szintkülönbség 500 méter, ez a mi gyerekeinknek még nem a séta kategória, így kellett egy kis motiváció. Julcsinál nem jött be, az Apja sokat vitte, de Lackó mindent megtett a Pokemon kártyákért (gyűjthető, mint a focis kártya) és a dicsőségért, hogy rekordot dönt szintben, így ő végignyomta rendesen.

Az út eleje kicsit meredek, lépcsőzős volt, a gyerekek ezt szeretik jobban valamiért, a sima utat unják. Ahogy elhagytuk a kitettebb részt, onnantól már semmi extra technikailag. Sok helyen lehet levágni a kanyarokat, jó kis mászós ösvényeken. A panoráma mesés tényleg. 

Amikor felértünk a fennsíkra, már azt hittem a tehenek után a cél hüttét látom, de nem az volt. Még csak ahhoz az elágazáshoz érkeztünk, ahonnan a két közeli hütte a Fanes és a Lavarella megközelíthető. Balra a Fanes, jobbra a Lavarella. Mi indultunk balra a Fanes felé. 

 

Meg is érkeztünk és beültünk ebédelni. A hivatalos szintidő a Pederütől a Fanesig 1 óra 20 perc. Nekünk 3 óra volt…
Sajnos mire vége lett az ebédnek, az idő is elromlott, lógott az eső lába, így a nagy tervem, miszerint még elmegyünk innen a Grand Fanes hüttéig, az csak terv maradt. Pedig az az igazán gyönyörű rész ezen a fennsíkon, de legalább van miért visszajönni. És egész biztosan fent alszunk valamelyik hüttében, mert egy hétre elegendő túraútvonalból lehet választani. Ezt szeretném én is lefotózni legközelebb:

Elugrándoztunk a Lavarella hüttéig. Sajnálkoztam, hogy nincs szép idő, nem süt a nap, de annak azért örültem, hogy az eső nem esik. A Lavarella hütte melletti sziklás hegyoldalt a Mormoták parlamentjének nevezik (Il Parlamento delle Marmotte), a képződmény alakjára utalva. Mi itt sajnos nem láttunk mormotát, pedig nagyon figyeltünk. 

Innen aztán visszagyalogoltunk a Pederüig, a szekérúton. A tábla szerint lefelé az út 1 óra 30 perc, nekünk 2 óra 45 perc volt.

Oda kell lemenni, jól látjátok…
Este hétre értünk vissza a Pederühöz. 
Megközelítés: San Vigilio di Marebbe faluból autóval (vagy busszal, vagy gyalog) a Pederü hüttéig (kb. 10 km a falutól). Majd innen gyalog a Fanes hüttéig a 7. sz. turistaúton. Nyáron a Fanes hütte vendégei kérhetik a transzfert a parkolóból, külön díj ellenében. A hütte jeepjeivel viszik fel őket a fennsíkra.

 Térkép: Kompass:Pragser Dolomiten/Dolomiti di Braies, vagy a helyi turista iroda kiadványaiban lévő térképek
Táv: kb. 6 km egyirányban
Szint: 500m fel, 500m le
Időtartam: Hivatalos szintidő: Pederü-Fanes hütte:1:20 perc
Hogyan: gyalog, babakocsi, mountain bike

Author

Write A Comment