A nyaralás legszebb túrája volt. De megkockáztatom, hogy a Dolomitok egyik legszebb túrája ez. Könnyű, alpesi séta, babakocsival is nyugodtan teljesíthető. Útközben tehenek, virágok, patak és fantasztikus panoráma. A célban pedig egy kis tó, és az étterem, a Baita Segantini (2170m).
A túra a Passo Rolle-tól indul. Ide fel kell küzdeni magunkat autóval vagy a városból (San Martino di Castrozza) induló busszal (navetta). Ha autóval jövünk, arra figyelni kell -főleg főszezonban és hétvégén-, hogy időben érkezzünk, mert hiába nagy a parkoló,
11-kor már tele lesz.
A parkolóból egyértelmű jelzés vezet a Baita Segantinihez, nem lehet eltéveszteni. Kissé meredek emelkedővel kezdődik a túra, de nem tart sokáig. Aztán kellemesebb lesz, enyhén emelkedik vagy szintben megy az út. Normál ütemben kb. 20 perc alatt elérkezünk a Rifugio Capanna Cervinohoz. Ez nekünk majdnem egy óra volt. A magunkkal hozott alpesi virágok növényhatározó tetemesen lassította a gyerekeket.

Több helyen le lehet vágni a kanyarokat, nálunk ez nagy kedvenc (megengedett kispistázás:-), mert így lehet köveken mászkálni, patakon átugrálni, fák gyökereiben kapaszkodni. Végül is ezért járunk kirándulni!

Az úton gyakorlatilag végig előttünk vannak az eszméletlen szép hegyek, a Pale di San Martino. Leírhatatlan érzés benne lenni egy képeslapban.

Aztán egyszer csak megérkezünk a Baita Segantinihez! Mesés! A Baita Segantinit Alfredo Paluselli építette 1936-ban (előtte a Capanna Cervinot is ő építette), és egy neves trentinói festőről, Giovanni Segantiniről nevezte el. Paluselli bronzszobra a baita melletti kis dombon található, szembeállítva a hegyekkel, mintha állandóan szeretett hegyeit nézné.

 

Baita Segantini

kép 4 / 5

 
 
Megközelítés: A Passo Role parkolótól indulva kitáblázott, eltéveszthetetlen úton egyenesen a Baita Segantinihez.
 
TérképKompass 622. Pale di San Martino 1:25000
Táv: kb. 3 km
Szint: 220 m
Időtartam: 1 óra nettó idő, fotózás, bámészkodás, pihenés, játék nélkül (nekünk 2,5 óra volt)
Hogyan: gyalog, biciklivel, babakocsival
Author

Write A Comment