A fóti Fáy-présház egyik kedvencünk a fantasztikus kilátás miatt, így aztán egyértelmű volt, hogy az étteremtől induló tanösvényt végig kell egyszer járni, és egy jót ebédelni a túra végeztével (az étterem délben nyit).

 

A túra a Fóti-Somlyó hegyen (288 méter) tesz egy kis kört, minimális szintkülönbséggel, közben lehet találkozni lovasokkal, hegyi bicajosokkal, és hétvégén akár még kirándulókkal is.
A Somlyó tetejéről nagyszerű a kilátás, és a gyerekeknek több alkalmuk van egy jó kis sziklamászásra, farönkön vonatozásra, faág gyűjtésre, rohangálásra. A 10-es pontnál látható a molyhos tölgy matuzsálem.
A tanösvényt lepkés táblák jelzik, az itt éldegélő fóti boglárkalepkére utalva. A tanösvényről szóló füzetet a hivatalos oldalak szerint az étteremben lehet beszerezni, mi nyitás előtt érkeztünk, ebéd közben pedig elfelejtettük, úgyhogy nem tudom, hogy tényleg kapható-e a füzetecske.
 
 
 
 
Az útvonal:
A Fáy-présháztól indul az út, balra felfelé a dombra, egy színpadra emlékeztető valami mellett. Ez a legnagyobb emelkedő is egyben, az ösvény a lepkés táblákat követve, egy kört leírva a Somlyón  visszatér a présházhoz. Babakocsival nem járható.
 
 
Térkép: www.turistautak.hu
Táv: 3,5 km
Szint: kb. 90m
Időtartam: 2 óra sétáló, fát gyűjtő, sziklamászó 2,5-3 éves gyerkőcökkel
 
 
Author

Write A Comment